måndag 18 juni 2012

Drönarcell

Senaste kollen i kuporna gav lite blandade upplevelser.
Ute hos mina föräldrar fanns det såhär fina honungsramar i skattlådorna. Yngelrummet ligger som ett klot i båda lådorna och pollen och lite honung runt om.

Täckt honung

Här var en ram med en del täckt yngel. De cellerna som är slätt täckta är vanliga arbetarbi-celler. De som liksom putar upp är drönarceller. Drönarna är ju mycket större än de andra bina och behöver då även mer plats i cellen. Därför måste de bygga på höjden för att de ska få plats, eftersom alla celler i regel är lika stora i diameter.

Drönarceller
Vacker vit drottning











Fru Blå här hemma däremot fortsätter att krångla till det. Ett gäng drottninceller fick jag återigen avlägsna. Och hon lägger bara ägg i övre lådan, så jag får flytta om lite ramar så hon får lite plats att lägga fler ägg.
Men honung är de bra på att dra in iallaf. 
Så fort jag har en äggläggande drottning i avläggarna ute i Anderstorp så ska jag byta ut henne så får vi se vad som sker.
Min vita fru här hemma är lika duktig med yngelrummet som sin syster hos mina föräldrar. Däremot hade de knappt dragit in någon honung alls. Kan det bero på att de eventuellt fick majsjuka tidigare? Kanske strök ett gäng dragbin med i den vevan? Annars är det ett starkt och bra samhälle, så de kanske kommer ikapp.

Måste avsluta med lite kycklingbilder.
Barnevelder-kycklingarna och Araucanorna är de som är mest nyfikna och framåt. Svarthönsen och Åsbohönsen är mer i bakgrunden. De kommer såklart fram och plockar mat när man håller fram, men det verkar som de har mer hönsiga instinkter och beteenden. De är mest intresserade av att leta mat. De är ju gamla lantraser som ska vara duktiga på att hitta föda och ruva fram kycklingar, så det är ju inte så konstigt.

Solande Barnevelder

Nyfiken Araucana

3 kommentarer: